Alfa Romeo Automobiles S.p.A. sommetider blot kaldet Alfa er en italiensk bilproducent. Virksomheden er grundlagt som A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) 24. juni 1910 i Milano, hvor hovedsædet fortsat ligger. Siden 1911 har virksomheden været involveret i racerløb og den har et renommé for at bygge dyre sportsbiler.  Alfa var ejet af et statsejet italiensk holdingselskab Istituto per la Ricostruzione Industriale fra 1932 til 1986, hvor den blev overtaget af Fiat-koncernen, og siden februar 2007 en del af Fiat Group Automobiles S.p.A. I 2011 blev der fremstillet 130.000 Alfa Romeo-biler.

Alfa Romeos logo er tegnet af grafikeren Romano Cattaneo i 1910 og er inspireret af Viscontifamiliens våbenskjold med det røde kors og biscione (slangen der æder et menneske), der kan ses over den store port til slottet Castello Sforzesco i Milano. Med hjælp fra designeren Giuseppe Merosi blev Milanos byvåben integreret i det runde logo, der er omkranset af en mørkeblå ring. Laurbærkransen rundt om logoet blev tilføjet efter Alfa Romeos sejr i det første automobile verdensmesterskab (nutidens Formel 1) i 1925.

Den oprindelige fabrik i Arese, lige nord for Milano, huser i dag Centro Stile, der er Alfa Romeos designcenter, mens størstedelen af produktionen foregår på fabrikken i Napoli, der i 1970’erne blev kendt for at producere Alfasud (sud = syd, altså fabrikken i syd). Med åbningen af Alfasudfabrikken forsvandt Milano navnet fra logoet.

Alfa Romeo museet ligger stadig i Arese.

Alfa Romeo har været engageret i motorsport siden 1911, hvor man stillede til start med to 24 HP modeller i det sicilianske racerløb Targa Florio. Alfa Romeo vandt det første Verdensmesterskab for konstruktører i 1925 og det første AIACR Europamesterskab i 1931. Alfa Romeo har vundet utallige væddeløb, som udover Targa Florio tæller Mille Miglia og Le Mans. 

Alfa Romeo vandt desuden det allerførste Formel 1 mesterskab i 1950 og det næste året efter. Alfa Romeos fabrikshold blev outsourced til Enzo Ferraris Scuderia Ferrari fra 1933 til 1938.